Kalvning: förbered dig inför baby boomen!


När många kalvar föds samtidigt finns en risk att sjukdomar uppkommer och sprids.


Glädjande många kor kommer att kalva på gårdarna i sommar. Men för att klara baby boomen på bästa sätt finns det vissa saker som är viktiga att tänka på och planera för. Stora grupper av djur med hög konkurrens och högt smittryck har alltid några förlorare. Vår veterinär Johan delar med sig av tips för att hantera baby boomen på bästa sätt!


Sommaren 2018 förhindrade och försenade semineringen

Förra sommaren innebar som vi alla minns en stor påfrestning både för foderproduktionen inför stallsäsongen som nu går mot sitt slut, men också för korna själva. Korna är inte gjorda för den värme de utsattes för och följden blev att de varken orkade äta, mjölka eller visa brunst som vanligt. Och visade de brunst och blev seminerade blev de ändå inte dräktiga i normal utsträckning. När extremvärmen drog sig tillbaka blev det full fart på semineringarna och många av höstsemineringarna fick önskad effekt.


Baby boom nio månader senare

Effekten av värmen visar sig nu nio månader senare: i mars, april och maj var det betydligt färre kalvningar än vanligt på de flesta gårdar och vi står därför inför en kraftig baby boom på många gårdar. I juni kommer det att vara fullt i många kalvningsboxar. Det kommer bli mycket liv i ladugårdarna och många kor som mjölkar mycket. Kanske kommer vi ikapp det som förlorades förra sommaren, vilket ju är mycket positivt!


Så tar du hand om alla nya kalvar och nykalvade kor

När det föds många kalvar på kort tid blir det lätt fullt i alla kalvboxar och med det uppkommer risker för kalvhälsan. På samma sätt kommer det att vara många kor som är nykalvade och de är, precis som sina nyfödda kalvar, i en utsatt position.


Renlighet och gruppstorlek viktigt för kalvarna

Förutom de gamla sanningarna om hur kalvar ska skötas bör du tänka på:

- Rengör boxarna grundligt för att undvika att diarrésmitta sprids

- Gruppstorleken bör helst inte överstiga 10 kalvar för att undvika lunginflammationer, sprid därför ut kalvarna så gott du kan. Utnyttja alla hyddor som finns, gör gärna provisoriska kalvboxar med bra skydd från regn och se till att utnyttja de utrymmen som gården har.


Konkurrens om mat och plats - dåligt för nykalvade kor

Det som i praktiken stör de nykalvade korna mest under denna period är om de måste konkurrera med många andra kor. Inget får hindra en ko som är nära kalvning att äta så snart hon kommer på att hon behöver. Men det blir alltid någon eller några som inte får det foder de behöver och det är de korna som får problem med sin produktion och hälsa längre fram. Se därför till att korna som kalvar har lätt att äta, dricka och ligga.

Använd de möjligheter som finns att låta de nykalvade korna få tillgång till foder så lätt som möjligt. Går det att göra en ny extra nykalvarfålla i närheten av ladugården? Eller hittar ni andra lösningar? Principen är att inga nykalvade ska behöva slåss eller avstå från mat. Varje nykalvad ko ska ha minst en ätplats var om de inte betar.


Kor till slakt

Utöver detta är det bra om utgallring kan ske så vältajmat som möjligt och i takt med inkalvningen, så att det inte blir en ohanterlig överbeläggning i grupperna. Var lite kreativa i denna planering och tänk på att den svagaste och mest ranglåga djuret kan bli din bästa ko om hon får hjälp under de känsligaste perioderna under livet.


Den som kan klara denna utmaning utan störningar kommer kunna se fram mot en bra stallsäsong om bara vädergudarnas inverkan på vallskörden blir gynnsammare än i fjol.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Älskar du kor och vill ha inspiration och uppdateringar från Agricam? Då ska du signa upp för vårt nyhetsbrev!

Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.

EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+fä
Besöksadress

Agricam AB

Teknikringen 7

583 30 Linköping

E-post

info@agricam.se

+4676-861 99 08

  • Facebook - Vit Circle
  • Linkedin - Vit Circle
Följ oss!

© Agricam AB. All rights reserved.