Lägre celltal och ökad mjölkavkastning med Agricams liniment

Strax norr om Mellerud i Västra Götaland driver Eva Olsson och Ingemar Torstensson mjölkproduktion på Bergs Säteri. De har ca 250 mjölkande kor och använder sig av 2x10 maskiner i mjölkgrop, fiskbensstall. De har använt sig av Agricams värmekamerasystem tillsammans med vårt specialframtagna liniment sedan 2015 och sett stora effekter sedan dess.

 

I den här kundhistorien berättar Eva Olsson om minskad andel djur i högre juverhälsoklasser och ökad mjölkavkastningen.

Vad hade du för förväntningar på vårt liniment?

– Att det får fart på blodcirkulation i juvret så eventuella mastiter mattas av. Massering och smörjning med hjälp av liniment är en gammal metod som använts sedan en lång tid tillbaka, men med hjälp av värmekameror kan vi ”peka ut” vilka kor som har störst behov av det även i lite större besättningar.

 

Du har gjort lite tester på olika liniment, vad är din uppfattning om vårt jämfört med andra?

– Jag har bland annat gjort ett test där jag klickat ut olika liniment på en träplanka. På andra sorter kan man se att linimentet skär sig samt att det dunstar bort snabbt (se bild nedan). Vi vill ha liniment som är som lättvispad grädde, nästan spritsbar och lätt att trycka ut ur tuben utan att allt hamnar på golvet! Och det ska definitivt inte skära sig eller ha en hög halt lösningmedel. Är linimentet ”lättvispat” och innehåller lagom mycket lösningsmedel så ”kletar” den lagom på juvret när man masserar in det.

Agricams liniment jämfört med konkurrents bortdunstade produkt, efter 2 timmar ute i luften.

Vad har ni för rutiner kring smörjning av liniment idag?

– Vi låter värmekamerorna larma om vilka kor som har avvikande juvertemperatur och därmed kanske har en begynnande inflammation. På dessa kor smörjer vi hela juvret, vi har inte fler kor och smörjningar än att vi hinner med det. Vanligtvis smörjs en ko vid fyra mjölkningar, det vill säga två dagar. Med värmekamerasystemet är det lätt för personalen att faktiskt genomföra jobbet och smörja de juver som är i behov av det.

”Man får en större andel djur i de lägre juverhälsoklasserna. Cellerna sjunker och mjölkavkastningen kan därmed öka.” 

Vad har ni sett för resultat av att smörja med vårt liniment?

– Vi följer utvecklingen av celler, juverhälsoklasser och mjölkmängder. Man får en större andel djur i de lägre juverhälsoklasserna. Cellerna sjunker och mjölkavkastningen kan därmed öka. Detta påverkas självklart även av andra faktorer också, till exempel näringsvärde i foder och rutiner kring fruktsamhet och så vidare.

Checklista_-_identifiera_förbättringsmöj
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Älskar du kor och vill ha inspiration och uppdateringar om när någon av våra veterinärer har skrivit ett blogginlägg? Då ska du signa upp för vårt nyhetsbrev!

Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.

Vi hörs i mail-inkorgen!

EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+fä
Besöksadress

Agricam AB

Teknikringen 7

583 30 Linköping

E-post

info@agricam.se

+4676-861 99 08

  • Facebook - Vit Circle
  • Linkedin - Vit Circle
Följ oss!

© Agricam AB. All rights reserved.

ny agricamlogga.png